Önkéntesekkel a természetért

Tavaszváró

2015-02-26 - Bata Kinga

Itt a február vége, ilyenkor már mindenki érzi a zsigereiben, hogy ki kell menni a szabadba, körül kell nézni, bele kell szippantani a tavaszt ígérő levegőbe.

Nem csak mi vagyunk már türelmetlenek, egyre hangosabbak a fekete rigók, és a cinkék is hangosabban fütyülik, hogy „nyitnikék”! Ha erdőben járunk, hallhatjuk, ahogy a harkályok szorgalmasan kopogtatnak, a zöld küllők pedig nagyokat nevetnek, és ha szerencsések vagyunk a fekete harkály trombitaszerű kiáltására is figyelmesek lehetünk. Most mindenki párt keresnek magának, ki-ki a maga módján.

A tavasz első napját már a virágok is feszülten várják. Elsőként bontja ki szirmait, a hazánkban csak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén található, fokozottan védett magyar kikerics (Colchicum hungaricum) fehér színű virágai. Ha valaki még emlékszik, ez a virág díszítette a 2 forintos érménket is. Aztán következik a védett téltemető (Eranthis hyemalis) a „galléros” sárga virágaival, amit akár Budapest belterületén is könnyen meg lehet figyelni. Gyertyános-tölgyesek, bükkösök és patak- és folyómenti ligeterdők mélyén a hóvirágok (Galanthus nivalis) is nyiladoznak, és azt hirdetik, hogy búcsút inthetünk a télnek. Ne feledjétek, hogy ha kirándulásaitok során hóvirággal találkoztok, utólag jelentsétek be a Vadonleső oldalon, vagy használjátok a Vadonleső mobil alkalmazást, hogy azonnal tudjatok adatot és fotót küldeni! A kiskertetekben nyíló nemesített hóvirágról azonban kérlek, ne küldj adatot.

Az erdő fái még sokáig lombtalanok, az aljnövényzet élvezheti a teljes napfürdőt. Ezt használja ki még további számos növényünk is, így például a tavaszi tőzike (Leucojum vernum), a csillagvirágok (Scilla spp.), a kakasmandikó (Erythronium dens-canis), a májvirág (Hepatica nobilis), a tyúktaréj fajok (Gagea spp.), a farkasbororszlán (Daphne mezereum), és a keltikék (Corydalis spp.). Ha látjuk ezeket a növényeket, ne szedjük le, legtöbbjük védett növényünk és legtöbbször védett területen pillanthatjuk meg ezeket a gyönyörű növényeket.

A mészköves oldalakon a sombokrok fognak először virágozni, gyepekben megjelenik a tavaszi kankalin (Primula veris), a sáfrányok (Crocus spp.) és a fürtös gyöngyike (Muscari racemosum), majd a napsárga virágú tavaszi hérics (Adonis vernalis), és a „bundás”, lila virágú leánykökörcsin (Pulsatilla grandis).  Ne feledjétek ez utóbbi kettő is Vadonleső-faj!

Akkor hát készítsd a bakancsod, vár rád a természet és a kalandos vadonlesés!

[ Vissza ]