Önkéntesekkel a természetért

Pele, ébresztő!

2017-04-20 - Bata Kinga

Pele, ébresztő!

A Magyar Természettudományi Múzeum április 28-án, pénteken 10 és 12 óra között ad otthont a „Pele, ébresztő!” évadnyitó rendezvénynek, amellyel az idei Év Emlőse programsorozat indul útjára. A rendezvényt dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója nyitja meg. A délelőtt során kortárs költőink vadonatúj peleverseiből válogat Für Anikó színművésznő, Gryllus Vilmos pele-, ürge és egyéb állatos dalaiból énekel, Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa pedig a pelék életének rejtelmeibe kalauzolja el a vendégül látott gyerekeket és a sajtó képviselőit.

2017-ben az Év Emlőse címet erdeink, bokrosaink egyik legkisebb termetű, aranybarna bundájú rágcsálója, a mogyorós pele kapta. Ezt a címet immár negyedik éve a Vadonleső Program adományozza azoknak a védett, vagy fokozottan védett, sok esetben veszélyeztetett hazai emlősfajoknak, amelyek társadalmi elfogadása és védelme kiemelt természetvédelmi feladatunk. A mogyorós pele este ébred, éjszaka futkos a lombos ágak takarásában, keresi a cserjék virágait, terméseit, gyümölcseit, de a hajnal már az öreg fák odvában, vagy az ágak közé font, gömb alakú fűfészkében éri.  A zord téli időszakot azonban valódi téli álomba szunnyadva többnyire a föld alatt dermedve vészeli át. Szíve percenként egyet ver, nem eszik, nem iszik akár hét hónapon keresztül.

Az Év Emlőse programsorozathoz különböző országos pályázatok is kapcsolódnak: lesz mogyorós pele-, és pelevers-illusztráló-, valamint természetfotó pályázat, de „Eszperente pele vers és mese verseny”-t is hirdet a Vadonleső Program. A Magyar Természettudományi Múzeum májustól október közepéig tartó rajzpályázata természetesen a mogyorós peléhez kapcsolódik. Az év során számos alkalommal, rendezvényeken és fesztiválokon csatlakoznak írók, költők, zenészek és képzőművészek – Für Anikó, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina, Gryllus Vilmos, Ijjas Tamás, Lackfi János, a pécsi Tamás Éva Játéktára zenekar és még sokan mások– a programsorozathoz.

A „Pele, ébresztő!” rendezvény sajtónyilvános esemény, melyre  a belépés díjtalan.

A Vadonleső Program a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályán koordinált Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer része.

 

További információ

Vadonleső Program: vadonleso.hu; www.facebook.com/vadonleso

 

Program

10:00-10:10 Köszöntőt mond Dr. Rácz András, Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium) és Dr. Korsós Zoltán Főigazgató (Magyar Természettudományi Múzeum)

10.10 - 10.30: Bakó Botond (Vadonleső Program): 2017-ben „Az Év Emlőse: a mogyorós pele” – az éves program és az ehhez kapcsolódó pályázatok rövid ismertetése

10.30 - 10.40: Für Anikó előadásában: Vadonatúj pele versek

10.40 - 11.00: Bakó Botond: Milyenek a pelék? Vetítéssel egybekötött előadás

11.00 - 11.30: Gryllus Vilmos: Pelés, ürgés és egyéb állatos dalok

 

A rendezvényre a belépés ingyenes! 

[ Vissza ]