Farkasalmalepke

(Zerynthia polyxena)

Védett, természetvédelmi értéke 50000,- Ft

témafelelős

témafelelős

Vozár Ágnes

zoológus

  A farkasalma lepke (Zerynthia polyxena) a pillangófélék családjába (Papilionidae) tartozó, mintegy 5-8 cm szárnyfesztávolságú, sárga alapon fekete foltokkal tarkított, viszonylag lekerekített szárnyú lepke.

  Szárnyai szegélyén nagyon jellegzetes hullámosan, zegzugosan lefutó párhuzamos fekete vonalak vannak, amelyek fölött a hátsó szárnyon egy vörös foltsor húzódik.

  Teste erősen szőrözött, és potrohán oldalt szintén pirosas pontsorok találhatók.

   

  Síkságaink, domb- és hegyvidékeink területén, szinte bárhol találkozhatunk vele, de általában foltszerű (lokális) előfordulású faj.

  Röpte könnyed, általában közvetlenül a növényzet fölött vitorlázik. Repülési időszaka Magyarországon az időjárástól függően április-május hónapokra esik. A biztos azonosításhoz mindenképp érdemes megvárni, amíg a lepke leereszkedik egy növényre.

  Főként száraz gyepeken, cserjésekben, felhagyott gyümölcsösökben, szőlősökben, gyakran folyók menti gátakon, utak mezsgyéjén, az Alföldön sokszor nemes nyarasok, akácosok ritkásabb, széli területén láthatjuk.

  A lepke hernyóinak egyetlen tápnövénye a gyomként is számon tartott farkasalma(Aristolochia clematitis). A lepkék a tápnövény fonákán egyesével, vagy kisebb csomókban helyezik el gyöngyházszínű petéiket. A kikelő kishernyók élénken táplálkoznak, és gyorsan növekednek.

  A növény méreganyagai miatt a hernyó is mérgezővé válik, erre riasztó külseje, a világos alapszínű testen négy sorba rendeződő élénk narancsárga-fekete, szőrös, gúlaszerű tüskéi is figyelmeztetnek.

  A hernyó érdekessége, hogy vészhelyzetben (pl. érintésre) a fején található kis húsos, villás és meglehetősen bűzös nedvet tároló szervet (osmeterium) hirtelen kiölti.

  A hernyók gyors növekedésűek, gyakran látni őket farkasalma levelein napozni. Nyár közepéig a hernyók általában növények szárán bábozódnak be, és így is telelnek át.

  Először keresd meg az észlelés helyét...