Önkéntesekkel a természetért

2015 - Ürge

ÜRGEKUTATÁS

KONFERENCIA MEGHÍVÓ

A VADONLESŐ Program és a Fővárosi Állat- és Növénykert a támogató szakmai szervezetekkel együtt minden tudományra nyitott érdeklődőt szeretettel vár

„2015-ben az év emlőse az ürge”

programsorozat keretében

2015. november 3-án 9:30-18:30 között

a Fővárosi Állat- és Növénykert

Barlang-termében

(1146 Budapest, Állatkerti körút 6-12.)

az ürgéhez természettudományi, természetvédelmi, művészeti szempontból közelítő neves előadók tolmácsolásában

ÜrgeKutatÁs

című egész napos konferenciájára.

A konferencia meghívója letölthető a linkre kattintva

A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs űrlap elérhető a linkre kattintva.

A program letölthető a linkre kattintva

A programváltozás jogát fenntartjuk!

A Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső Programja, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a RAPTORSPREY LIFE program, a Magyar Biológiai Társaság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a tíz nemzeti park igazgatóság, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum összefogásával 2015-ben egy olyan országos programsorozatot állítottunk össze, amelynek célja a fokozottan védett ürgéhez kapcsolódó tudományos eredmények bővítése, valamint a faj széles társadalmi megismertetése, versek, esszék, dalok, gyerekrajzok és más művészi kezdeményezések életre hívása.

EU LIFE program (Raptorspreylife LIFE13 NAT/HU/000183) támogatásával.

Mit is lehet tudni erről az állatkáról? Bár oldalunkon az ürge ismertetéséből sok minden kiderül, álljon most itt egy kis összefoglalás. Az ürge tehát természetvédelmi oltalom alatt álló, ráadásul fokozottan védett (pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft), rágcsálónk, mely évente csak egyszer szaporodik. Nyár végétől egészen a tél legvégéig dermedt téli álmot alvó állatok hímjei korábban felébredve területet foglalnak, hogy a később „álmosan” előbújó nőstényeket már rendezett területi viszonyok között várják. Bár kolóniában élnek, mégis minden egyednek külön földalatti járatrendszere van, így a párzás után a hímek magukra hagyják a nőstényeket, melyek így maguk szoptatják és nevelik fel a kölyköket. A nyílt, kimondottan rövid füvű pusztáinkon keresik elsősorban magvakból és más növényi részekből álló táplálékukat, de a tücsköket, cserebogarakat és más ízeltlábúakat is előszeretettel elfogyasztanak. A felszínen csak nappal figyelhetőek meg: a kora délelőtti órákban (amikor a reggeli harmat már felszáradt) tömegesen jelennek meg, majd a déli hőség idejére a legtöbben visszahúzódnak az üreg hűvösébe. Délután még, kedvük szerint, elő-elő merészkednek, hogy kipótolják a reggelit, vagy kitisztítsák járatrendszerük bejáratát. Veszély esetén a szemfülesebbek két lábra állva jellegzetes füttyöt hallatnak, mely menekülésre készteti környező fajtársaikat.

Állományaik az ember tájátalakítótevékenységének következtében sajnos meglehetősen elszigetelődtek, így világviszonylatban a természetvédelmi helyzetük nem megnyugtató, Magyarországon azonban egyelőre viszonylag jelentős nagy egyedszámú állományait találjuk. Rajtunk van tehát a világ szeme, hogy az ürge fennmaradását biztosítsuk!

Idén az irodalmi élet krémje, kortárs költőink derékhada is csatlakozott programunkhoz, így felkérésünkre az alábbi 11 ürge témájú vers született (amit Babiczky Tibor konferált fel a "Ürge-költő" ünnepségünkön):

Költő

Vers címe

Babiczky Tibor

Magyar ürgék

Demény Péter

Ürge vagyok

Demény Péter

Én is voltam…

Finy Petra

Kitalálós vers

Gryllus Vilmos

Nem eszik az ürge…

Ijjas Tamás

Kicsi az ürge, de…

Kiss Judit Ágnes

Volt egyszer egy ürge…

Lackfi János

Ürgesors

Molnár Krisztina Rita

Ürge

Szabó T. Anna

Olyan fürge, az már kóros…

Tóth Krisztina

Emma és Béla

A rendezvénysorozat eseményei:

Január "év emlőse" 2015 kihirdetése
Február  
Március Tavaszi ürgeköltő-ünnepség
Április Ürge-vers illusztrációs és esszéíró pályázat kiírása LEZÁRULT!
Május Tavaszi ürgepiknik
Június KLIPPírozó ürgeversek klip-pályázat kiírás
Július  
Augusztus  
Szeptember  
Október  
November Tematikus tudományos ülés
Ürge gála
December